Terug naar overzicht

Geslaagd seminar systemisch werken

10-11-2017

Op 12 oktober maakten 40 relaties van Lysias kennis met systemisch werken.

Pieter Tops verzorgde een inleiding, waarin hij aan de hand van de Tilburgse Vogeltjeswijk duidelijk maakte hoe veelkoppig het venijnige vraagstuk van ondermijning is. Gemakkelijke oplossingen voor dit vraagstuk zijn er niet.

Martien Kuitenbrouwer gaf een toelichting op de zes werkende principes van systemisch werken, met actuele praktijkvoorbeelden. Deelnemers gingen aan de slag met verschillende ‘werkende principes’ als ‘herkaderen van het probleem’ en het maken van een ‘gezamenlijke systeemanalyse’. Praktijkcases over Ondermijning (met Henny Schilders van het LIEC), Personen met verward gedrag (toegelicht door Liesbeth Spies, burgemeester van Alpen aan den Rijn) en Energietransitie (met een uitleg van Foppe de Haan, ministerie van EZ) maakten het gedachtegoed van systemisch werken toegankelijk.

Het was een inspirerende middag, hoorden we van de deelnemers. Ze werden deels bevestigd in een manier van werken waar ze natuurlijk al mee zijn gestart, maar systemisch werken biedt meer perspectief op doorbraken in hardnekkige maatschappelijke problemen.

In vervolg op dit seminar heeft Lysias, samen met het public mediation programme van de UvA, een leergang ontwikkeld, waarin we deelnemers meenemen in de wereld van venijnige vraagstukken, gericht op het realiseren van doorbraken.

Anderen bekeken ook