Brede welvaart is sinds kort niet meer weg te denken uit de (regionale) beleidsvorming in Nederland. Sla nieuwe beleidsplannen van ministeries, provincies en gemeenten er maar op na. Het lijkt baanbrekend om ons niet langer blind te staren op het eenzijdige economische perspectief. Maar was dit in het verleden altijd het geval? Of kunnen we met dit concept voortbouwen op eerdere generaties en leren van het verleden?
Het verleden laat mooie voorbeelden zien waar een ‘brede welvaartsgedachte’ achter regionaal beleid terugkwam. Onder andere bij de start van de herinrichting van de Groninger en Drentse Veenkoloniën. Een project dat in 1977 startte en ruim 40 jaar duurde (gebiedsontwikkeling heeft een lange adem).
In een tijd van oplopende werkloosheid ging het plan niet alleen om herinrichting met een economisch doel, ook de bredere leefbaarheid en integraliteit in het gebied stond centraal. In de ‘Herinrichtingswet Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën’ (1983) stond het volgende:
“De herinrichting omvat de gecoördineerde en waar mogelijk geïntegreerde uitvoering van de volgende maatregelen en voorzieningen:
Volop aandacht voor brede welvaartsaspecten: wonen, milieu, sociale en culturele ontwikkeling, natuur, landschap en recreatie. En waar mogelijk ‘geïntegreerd’ was de gedachte. Niets nieuws onder de zon dus?
De vraag is natuurlijk: hoe heeft deze brede beleidsambitie in de praktijk uitgewerkt? Is in de jaren hierna doorgepakt vanuit een brede welvaartsgedachte? Em in hoeverre zijn inwoners eigenlijk gehoord? We weten in ieder geval dat het gebied ook anno 2024 voor grote sociaal-economische uitdagingen staat.
Toch zijn in de afgelopen decennia stappen gezet in het gebied aan de hand van dit herinrichtingsplan, naast herverkaveling en ontwikkelingen in de landbouw waren dit o.a. stads- en dorpsvernieuwing, natuurontwikkeling en uitbreiding van de infrastructuur. Nog los van andere regionale programma’s zoals Kansen voor de Veenkoloniën (gericht op bevorderen leefsituatie en positieve gezondheid) en Agenda voor de Veenkoloniën (doorontwikkeling landbouw). Zeker nu er landelijk een wind waait om regionaal in brede welvaart te investeren, kan ook dit gebied blijven voortbouwen op haar eigen geschiedenis en voornemens om de brede welvaart te versterken.
De ambitie achter brede welvaart is niet nieuw, maar we staan voor een volgende ronde om hier een slag op te maken. Aandacht voor het concept en de toepassing daarvan gaat daarbij helpen.
Share:
De overheid laat jaarlijks duizenden onderzoeken doen. Maar veel van deze onderzoeken leiden niet tot maatschappelijk resultaat en belanden ‘in de la’ of leiden juist tot meer controverse. Daar moet een eind aan komen, vinden onze adviseurs.
Soesterweg 310D
3812 BH Amersfoort