Terug

05/08/2024

De kracht van de Delphi-methode

De Delphi-methode is een krachtige methode om complexe vraagstukken te onderzoeken. Lysias Advies gebruikt deze methode in haar opdrachten. In dit artikel nemen we je mee in wat de Delphi-methode precies is en hoe wij deze in opdrachten inzetten. Aan de hand van een recente opdracht, de evaluatie van de onderzoekslijn NKWK Klimaatbestendige Stad (NKWK KBS), geven we voorbeelden.

Wat is de Delphi-methode

De Delphi-methode is een onderzoeksmethode waarbij overeenstemming wordt bereikt over een onderwerp waar veel mensen/partijen bij betrokken zijn. Door steeds opnieuw dezelfde vragen te laten beantwoorden door de betrokken groep, deze in verschillende rondes te bespreken en terug te koppelen wordt tot de overeenstemming te komen.

Lysias gebruikt de Delphi-methode voor haar onderzoeken

‘Om impact te hebben, is het nodig dat een onderzoek op zo breed mogelijk steun kan rekenen.’ Deze zin staat in ons boek ‘Niet weer een onderzoek’. Uit dit citaat blijkt dat we bij Lysias veel waarde hechten aan overeenstemming in een onderzoek. Dit is niet altijd makkelijk om te bereiken, omdat er soms veel mensen betrokken zijn bij onze onderzoeken of omdat de meningen heel erg uiteenlopen. Daarom maken we graag gebruik van de Delphi-methode om onze onderzoeken te versterken.

Zo ook bij de evaluatie van de onderzoeklijn NKWK KBS. Veel verschillende partijen waren betrokken bij deze onderzoekslijn. Elk van deze partijen had zijn eigen perspectief op de waarde van de onderzoekslijn en had andere behoeften als het ging om een toekomstig kennisprogramma voor klimaatadaptatie. De inzet van de Delphi-methode was hierom erg waardevol, we konden hierdoor uiteindelijk tot één collectieve mening komen.

Door verschillende rondes toewerken naar collectieve meningsvorming

De rondes waar de Delphi-methode uit bestaat zijn divers. Rondes kunnen bijvoorbeeld bestaan uit vragenlijsten, gesprekken en groepsbijeenkomsten. Per onderzoek wordt er gekeken welke vorm het meest passend is en hoe het beste tot collectieve meningsvorming gekomen kan worden.

Tijdens de evaluatie van NKWK KBS hebben we de rondes als volgt opgebouwd:

  1. Een documentenstudie waarin de documenten uit de onderzoekslijn zijn getoetst aan criteria die we van tevoren hebben opgesteld. De constateringen die hieruit voortkwamen hebben we in een excel-bestand opgeschreven.
  2. Twee verkennende gesprekken met de initiatiefnemers van de onderzoekslijn. Op basis van deze gesprekken hebben we de constateringen uit het excel-bestand aangescherpt.
  3. Een enquête die we hebben uitgezet onder 1.000 contacten van de onderzoekslijn. In de enquête zijn de constateringen nog verder aangescherpt en is er gekeken of deze breed ondersteund worden of niet.
  4. Vijftien verdiepende gesprekken met betrokkenen van de onderzoekslijn. Deze gesprekken zijn gebruikt om nog iets dieper op de constateringen in te gaan en meer achtergrondinformatie op te halen over de constateringen.
  5. Een workshop met experts. In de workshop hebben we de constateringen een laatste keer getoetst en vervolgens vastgesteld. De vastgestelde constateringen zijn opgenomen in het uiteindelijke rapport.

 

Een helder en leesbaar rapport als resultaat

Een goed rapport is makkelijk leesbaar en ‘to the point’ geschreven. Wanneer je de Delphi-methode toepast is dit het geval. In deze rapportage hoeft namelijk enkel de uiteindelijke collectieve mening te worden opgenomen en hoeven niet alle afzonderlijke meningen te worden toegelicht. Hierdoor blijft deze rapportage bondig.

In het rapport van de onderzoekslijn NKWK KBS is dit duidelijk terug te zien. Het eindrapport van dit onderzoek is beknopt gebleven ondanks de omvang van de onderzoekslijn en de vele verschillende partijen die hierbij betrokken waren. De Delphi-methode heeft in dit onderzoek echt zijn meerwaarde laten zien.

 

Share:

Ilse Wesseling

Adviseur

Korien Jurgens

Partner en directeur

Meer inzichten

Samen vooruit
Lessen doorontwikkeling van de Oudercommissie KOT
21/08/2024
De kracht van de Delphi-methode
Collectieve meningsvorming als basis van onderzoek
05/08/2024
Opzoek naar financiering voor Risk Factory Twente
Onderzoek naar duurzame voortzetting programma VO
31/07/2024