Terug

28/06/2018

De ‘omgekeerde’ route van het World Horti Center

Koningin Máxima opende onlangs het World Horti Center. Lysias hielp het WHC bij hun positionering door een innovatief model van innovatie uit te werken: de ‘omgekeerde’ route van Kassa – Kunde – Kennis in plaats van de gebruikelijke trits van Kennis – Kunde – Kassa.

Miranda Ebbekink ontwikkelde daarbij een innovatief campus-positioneringsmodel en herpositioneerde de Horti als een zogeheten business-driven campus. Dit leverde verfrissende inzichten en mogelijke investeringskansen voor deze campus op.

In opdracht van Lentiz onderwijsgroep werkten Lysias en Strategy on Demand aan een onderbouwde casebeschrijving rondom de totstandkoming van het WHC. Drie vragen stonden centraal:

  1. Hoe heeft deze samenwerking kunnen ontstaan?
  2. Wat voor soort campus is dit?
  3. Wat zijn de leerpunten voor de toekomst?

Op basis van een bureaustudie, workshops met de founding fathers (Lentiz onderwijsgroep, Demokwekerij Westland, Greenport Food & Flower Xperience en de gemeente Westland) en interviews met wetenschappers en ondernemers hebben wij een innovatief campus-positioneringsmodel gecreëerd. Volgens dit model zijn verschillende soorten campussen te groeperen aan de hand van verschillende assen:

  1. Toegepast en/of fundamenteel onderzoek
  2. Onderzoek en/of onderwijs
  3. Mkb en/of Grootbedrijf

Onze conclusie? De WHC is in te delen als een ‘business-driven campus’: focus daarom op onderwijs in combinatie met toegepast onderzoek voor mkb-bedrijven. Daarmee is de WHC vernieuwend in het campuslandschap zoals we het tot nu toe kenden. Mogelijke nieuwe investeringskansen sluiten we daarom niet uit.

Voor de analyse van het samenwerkingsproces hebben we gebruik gemaakt van onze publicatie ‘Cluster Governance. Lessen voor clusters in Nederland’, die via Platform 31 te downloaden is.

Share:

Meer inzichten

Lysias’ 40ste commissie!
De Commissie van Deskundigen Hervormingsagenda Jeugd
24/05/2024
Wmo Wormerland
Evaluatie uitvoering Wmo gemeente Wormerland
14/05/2024
Lysias werkt aan gebiedsgerichte aanpak Regte Heide en Riels Laag
Naar een visie voor het overgangsgebied
30/04/2024