09/04/2025

Energieke blik op de toekomst!

In oktober 2024 zijn Frank, Rosaline en Jolanda gestart met het in beeld brengen en onderzoeken van de huidige bestuurskracht in de gemeente Ermelo. Wat gaat er goed? En waar mag de gemeente Ermelo trots op zijn? Maar ook, wat vraagt aandacht? En waar zou je afscheid van willen nemen? Ambtenaren en het college hebben tijdens verschillende gesprekken en bijeenkomsten input geleverd op deze vragen. We hebben Ermelo leren kennen als een energieke organisatie met een open sfeer. De aankomende maanden bouwen we met de gemeente hierop voort met als doelstelling om de bestuurskracht langdurig te versterken.

De wens om bestuurskracht te versterken

De gemeente Ermelo heeft een roerige tijd gekend. De gemeente heeft afgelopen jaren veel tijd en aandacht besteed aan een aantal langlopende dossiers. Daarnaast zegden in 2020 de fractievoorzitters van de politieke partijen het vertrouwen op in de toenmalige burgemeester.

Na veel inzet van de ambtenaren en bestuurders zijn de meeste langlopende dossiers afgerond. De politiek-bestuurlijke dynamiek en de bestuurlijke verhoudingen zijn sterk verbeterd. Er is ruimte om de blik op de toekomst te richten. De gemeente Ermelo heeft in Lysias een partner gevonden om bestuurlijke besluitvorming, het bestuurlijk-ambtelijk samenspel en de bestuurskracht in de gemeente duurzaam te versterken.

Hoe kijkt Lysias naar bestuurskracht?

Bestuurskracht is het vermogen van een gemeentelijke organisatie en het lokale bestuur (college van B&W, gemeenteraad en ambtelijke organisatie) om 1) effectief en efficiënt beleid te ontwikkelen, 2) besluiten te nemen en 3) deze besluiten uit te voeren in het belang van de gemeenschap. De bestuurskracht bepaalt daarmee de prestaties.

Om het bestuurlijk-ambtelijk samenspel in kaart te brengen hebben we het volgende model ontwikkeld. Als wij naar een gemeentelijke organisatie kijken, dan zien we de wisselwerking tussen het bestuur en de organisatie als de kern in de organisatie. Hier komen bestuurskracht en uitvoeringskracht samen en zit de schakel tussen sturen, besluiten en uitvoeren.

Van reflectie naar actie

Het afgelopen najaar hebben we in kaart gebracht welke aspecten binnen de huidige organisatie bijdragen aan het versterken van bestuurskracht en bestuurlijk-ambtelijk samenspel. En waar kansen liggen voor verdere ontwikkeling. Daarbij hebben we ons gericht op de vier paarse bollen in het model: Waartoe? Wat? Hoe organiseren we? Hoe werken we samen? Per onderdeel hebben we diverse activiteiten geformuleerd.

Vanuit onze rollen als adviseur, kritische vriend, reflector en begeleider van het goede gesprek, helpen wij de aankomende maanden met:

  • Een aantal bijeenkomsten gericht op (besluitvormings)processen;
  • Begeleiden we het college en bestuur tijdens heidagen;
  • Denken we met het college mee over een overdrachtsdocument voor het nieuw te vormen college.

 

Met als uiteindelijke doel om de bestuurskracht duurzaam te versterken. Gemeentesecretaris Marcel Jacobs vertelt hierover: ‘Aan de hand van de scherpe analyse van Lysias hebben we een aantal belangrijke aanknopingspunten om de bestuurskracht van onze gemeente verder te versterken. Door met de juiste activiteiten aan de slag te gaan, creëren we een hefboomeffect in de gehele organisatie. Dit is van grote meerwaarde. Samen kan je meer.’

Share:

Rosaline Kalf

Adviseur

Jolanda Waaijer

Associé

Frank Burkels

Partner

Meer inzichten

Lysias Advies en Cebeon versterken hun samenwerking
Samen de krachten bundelen
18/04/2025
Lysias Impactprijs: bouwen aan verbinding in het Soesterkwartier
Resultaten van de Lysias Impactprijs 2024
15/04/2025
Energieke blik op de toekomst!
De bestuurskracht in de gemeente Ermelo versterken
09/04/2025