Op 30 januari 2025 heeft de Deskundigencommissie Hervormingsagenda Jeugd in perscentrum Nieuwspoort haar rapport met de titel ‘Groeipijn’ aangeboden aan de bestuurlijke opdrachtgevers van Rijk en gemeenten. De commissie, onder voorzitterschap van Tamara van Ark, kreeg in april 2024 de opdracht om “onafhankelijk zwaarwegend advies uit te brengen over de uitvoering van maatregelen en de gepleegde inspanningen uit de Hervormingsagenda Jeugd, mede in relatie tot de uitgavenontwikkeling.” Lysias heeft de commissie daarbij mogen ondersteunen. Het team, bestaande uit Heleen Stigter, Lotte Wolters en Marcel Benard heeft zich met volle overgave voor deze mooie opdracht ingezet.
De commissie heeft in haar rapport conclusies en adviezen geformuleerd over de inhoud van en sturing op de Hervormingsagenda, en over de financiële afspraken die over de agenda zijn gemaakt. In haar rapport spreekt de commissie haar waardering uit voor de inzet vanuit het Rijk, gemeenten, jeugdzorgaanbieders, professionals en cliënten om de hervorming van het jeugdstelsel tot een succes te maken. Maar het is niet genoeg. De Hervormingsagenda is volgens de commissie een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde om te komen tot een goed werkend, beter beheersbaar en financieel houdbaar jeugdstelsel. De agenda heeft onvoldoende aandacht voor het wegnemen en verminderen van de factoren die leiden tot instroom naar jeugdhulp. De oplossing voor de grote vraag naar jeugdhulp ligt vooral in systemen buiten de jeugdzorg: in het gezin, op school en in de samenleving. Een stevige lokale basisinfrastructuur is nodig om behoeften van jongeren en ouders op te vangen. En de commissie pleit voor een brede jeugd- en gezinsaanpak, lokaal en op rijksniveau.
Het jeugdstelsel ervaart groeipijn, terwijl ondertussen de grote besparingsopgave van ongeveer € 1 miljard per jaar vanaf 2026 als een zwaard van Damocles boven alle betrokken partijen hangt. De commissie vindt dat de financiële kramp eraf moet, en adviseert een realistisch tijdpad met goed meetbare besparingsdoelstellingen. Het ontbreekt volgens de commissie nu aan voldoende cijfermatig inzicht om vast te stellen of de besparingen haalbaar zijn en welke resultaten nu al zijn behaald. Tegelijkertijd moet de druk erop blijven, om juist voor de meest kwetsbare jongeren tijdige hulp en zorg te kunnen garanderen. Daarom roept de commissie op tot meer doorzettingskracht in de sturing op de uitvoering van Hervormingsagenda.
Heleen Stigter, secretaris van de commissie: “Dit was echt een geweldige opdracht. We hebben de commissie in alle fasen van de opdracht ondersteund: bij het opstellen van het toetsingskader, de organisatie van de werkbezoeken en alle individuele en rondetafelgesprekken, de analyse en duiding van de uitkomsten en bij het opstellen van het rapport. Bij aanvang van de presentatie van het rapport kregen we complimenten van de voorzitter voor al het werk dat we hebben verricht. Wij zijn trots op het resultaat en op de fijne samenwerking met Tamara en de andere commissieleden (Han Polman, Onno de Zwart, José Lazeroms en Bernard ter Haar). Het rapport is goed ontvangen bij betrokken partners. Dat is mooi. We hopen dat de adviezen de opvolging krijgen die ze verdienen. Want we gunnen jongeren een luisterend oor, en waar nodig passende en tijdige hulp bij de groeipijnen die zij ervaren.”
Lees hier het volledige rapport: Advies Deskundigencommissie Hervormingsagenda Jeugd.pdf
Wilt u meer informatie over onze ervaring met commissieondersteuning? Neem dan contact met ons op!
Een greep uit de aandacht die in de media is gegeven aan het advies van de Deskundigencommissie:
Share:
De overheid laat jaarlijks duizenden onderzoeken doen. Maar veel van deze onderzoeken leiden niet tot maatschappelijk resultaat en belanden ‘in de la’ of leiden juist tot meer controverse. Daar moet een eind aan komen, vinden onze adviseurs.
Soesterweg 310D
3812 BH Amersfoort