Terug

17/10/2024

Heftig dodelijk steekincidenten in Amsterdam

Op 1 augustus 2023 vindt er een huiveringwekkend incident plaats in Bos en Lommer Amsterdam. Twee huisgenoten waren nietsvermoedend bezig met hun ochtendritueel toen de bovenbuurman hun appartement binnendrong met een mes. Een van de huisgenoten weet zwaargewond naar buiten te komen, de andere huisgenoot overleeft het incident niet.

Aan het dodelijk steekincident op 1 augustus 2023 ging veel vooraf. Dit was aanleiding voor burgemeester Halsema en wethouder Scholtes om uit te laten zoeken wat er aan het incident vooraf is gegaan. En welke lessen geleerd kunnen worden om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Samen met Jantine Kriens heeft Lysias een reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen en ingezette interventies door zorg- en veiligheidsprofessionals. Deze reconstructie heeft indringende conclusies opgeleverd. Zo constateren de onderzoekers onder andere dat buurtbewoners tientallen meldingen van overlast bij de gemeente, woningbouwcoöperatie en politie hebben gedaan. De betrokken partijen duiden de meldingen vooral als een overlastprobleem, waarbij er onvoldoende zicht was op onderliggende oorzaken en patronen rondom het gedrag van de buurman. Alle betrokken professionals hebben zich naar eer en geweten ingespannen om het dodelijk steekincident te voorkomen. Dat dit niet is gelukt heeft ook bij professionals heftige emoties losgemaakt.

De onderzoekers komen tot een vijftal aanbevelingen.

  1. Zorg dat de kennis van de leefwereld van de direct betrokkenen benut wordt bij oordeelsvorming en inzet van professionals bij ernstig aanhoudende overlastmeldingen.
  2. Borg met partners in het zorg- en veiligheidsdomein dat personen in beeld blijven ook als zij uitstromen uit een aanpak of regeling.
  3. Versterk de effectiviteit van het Meldpunt Zorg en Woonoverlast onder andere door hen meer doorzettingskracht te geven bij de timing van interventies.
  4. Geef professionals in de eerste lijn een meldingsmogelijkheid bij gevoel van onmacht of handelingsverlegenheid (bijvoorbeeld op bestuurlijk niveau)
  5. Richt werkplaatsen in zodat professionals structureel spreken over knelpunten en dilemma’s en leren van welke oplossingen werken.

 

Jantine kijkt terug: “Het was een indringende ervaring om dit onderzoek te doen. We hopen dat dit rapport aanleiding vormt om te leren en het morgen weer beter te doen dan vandaag”.

Hier treft u het volledige rapport en de reactie van de burgemeester en wethouder in raadsinformatiebrief.

Share:

Clemens Sengers

Adviseur

Meer inzichten

Lysias Talks: Een helder regionaal narratief geeft richting  
In gesprek met één van onze expert regionaal beleid
18/12/2024
Leren van grote infrastructurele projecten
Rekenkameronderzoek Moerdijk
03/12/2024
Bestuurlijke stap naar de nieuwe Omgevingsdienst Utrecht
Oprichting van de nieuwe Omgevingsdienst Utrecht (ODU)
29/11/2024