Terug

17/03/2022

Investeren in cultuur: mediastudio De Doelen Rotterdam

Concert- en congresgebouw de Doelen wil zijn iconische gebouw open en toegankelijker maken en 24/7 verbinden met de stad en zijn bewoners. Een van de ideeën is om een broadcaststudio in te richten in de plinten van het gebouw, in een voormalige winkelruimte. Dat maakt het mogelijk om in hartje Rotterdam radio- en televisie-uitzendingen te hosten en om de concerten en andere evenementen van het gebouw live op hoge kwaliteit bij mensen thuis te brengen. Maar hoe financier je dat? Gemeente Rotterdam, eigenaar van het gebouw, en de directie van de Doelen vroegen Roelof Balk van Lysias om de business case door te lichten en mee te denken over de financiering van deze investering in cultuur.

Wij analyseerden de investeringsbegroting en gingen in gesprek met de mogelijke gebruikers om de prognoses te kunnen valideren. Met een positieve conclusie: een slimme samenwerking met het inwonende Rotterdams Philharmonisch Orkest als vaste bespeler, naaste buur Codarts (de kunstvakopleiding) en Rotterdamse sleutelspelers zoals Erasmus MC en Omroep Rijnmond maken de exploitatie haalbaar. Het gemeentelijk belang is niet alleen gediend met de directe culturele impuls die dit geeft, maar ook met de verrijking die de fysieke investering oplevert op deze dynamische plek in hartje Rotterdam.

Vanuit onze ervaringen op het gebied van cultuurfinanciering, gebiedsontwikkeling en vastgoedfinanciering hebben wij ook enkele aanbevelingen gedaan voor de financieringsopzet, gebaseerd op vier pijlers.

  • Het terugverdieneffect in de exploitatie, in een mix van maatschappelijk en commercieel,
  • Bijdragen van sponsors uit eigen Rotterdamse kring,
  • Bijdragen van overige financiers in de sfeer van cultuur en talentontwikkeling,
  • Een passende publieke bijdrage van de gemeente.

De publieke bijdrage vanuit de gemeente zien wij als hefboom én sluitpost voor de studio. Voor private financiers is gemeentelijke funding een randvoorwaarde: omdat de gemeente eigenaar is van het gebouw en dit een waardevermeerdering is van gemeentelijk vastgoed. Maar ook omdat het private vertrouwen in de investering volgt op de commitment van de gemeente vanuit cultureel en stedelijk perspectief. Een gemeentelijke bijdrage trekt private financiers over de streep. Die hefboom kan nog worden vergroot als de gemeente bereid is om in de startfase tijd en risico te overbruggen in voor specifieke culturele financieringspartijen die wij voor de gemeente benaderd hebben en die graag meewerken.

Met dit advies in de hand kunnen de gemeente en de directie van de Doelen concreet aan de slag om deze droom tot werkelijkheid te maken.

Meer weten over financieringsmogelijkheden? Roelof Balk gaat graag met je in gesprek!

Share:

Meer inzichten

Lysias Whitepaper Nieuwe Industriepolitiek
staatssteun benutten voor maatschappelijke transities
11/04/2024
Organisatieanalyse Waterschap Zuiderzeeland
Beeld van ‘het nu’ en ‘de toekomst’
04/04/2024
Impactonderzoek, staatssteunanalyses en Nationaal Groeifonds aanvragen
Succesvolle projecten Nationaal Groeifonds
19/03/2024