Terug

03/12/2024

Leren van grote infrastructurele projecten

In de gemeenteraad van Moerdijk waren al geruime tijd vragen over de sturing, beheersing en verantwoording van grote infrastructurele/ruimtelijke projecten. Deze projecten hebben een aanzienlijke maatschappelijke impact en brengen financiële risico’s met zich mee voor de gemeente. Lysias voerde in opdracht van de Rekenkamer Moerdijk een quick-scan uit, gericht op de sturing, beheersing en verantwoording van deze projecten door het college van B&W en de gemeenteraad.   

Het onderzoek was nadrukkelijk gericht op leren. Het ging erom inzicht te verkrijgen in de opzet en werking in de praktijk, en het bieden van handelingsperspectief om de sturing van de gemeente en het samenspel tussen college en raad rond grote infrastructurele projecten te kunnen verbeteren. De aanbevelingen van het rekenkameronderzoek zijn gericht aan de raad, maar kunnen betrekking hebben op raad, college en ambtelijke organisatie.  

In november heeft de Rekenkamer Moerdijk het onderzoeksrapport gepresenteerd. De rekenkamer deed de volgende vijf aanbevelingen aan de raad om de sturing, beheersing en verantwoording bij grote infrastructurele projecten te verbeteren: 

  1. Formuleer een gemeentelijke definitie voor grote infrastructurele projecten en maak specifieke afspraken over het samenspel tussen college en raad bij dit soort projecten. 
  2. Verzoek het college om bij raadsvoorstellen voor grote infrastructurele projecten te werken met verschillende varianten/scenario’s. 
  3.  Versterk de informatiepositie van de raad zodanig dat de raad te allen tijde een (historisch) overzicht en actuele informatie heeft over de stand van zaken van elk groot infrastructureel project. 
  4.  Maak meer gebruik van raadsinstrumenten om te sturen op grote infrastructurele projecten. 
  5.  Evalueer grote infrastructurele projecten gezamenlijk na afronding en eventueel ook tussentijds. 

 

Dit onderzoek is een volgende in de reeks rekenkamer- en raadsonderzoeken naar grote projecten die Lysias uitvoerde, na eerder voor de gemeente Schouwen-Duiveland, gemeente Sint-Michielsgestel en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden onderzoeken uitgevoerd te hebben.

Lysias heeft meer dan 30 rekenkamer- en raadsonderzoeken uitgevoerd en denkt graag mee met uw volgende onderzoek, ook bij het bepalen van uw scope en het formuleren van de juiste onderzoeksvragen. Neem vooral contact met ons op! 

Share:

Bibian Bevers

Adviseur

Yoram Poot

Adviseur

Meer inzichten

Lysias Talks: Een helder regionaal narratief geeft richting  
In gesprek met één van onze expert regionaal beleid
18/12/2024
Leren van grote infrastructurele projecten
Rekenkameronderzoek Moerdijk
03/12/2024
Bestuurlijke stap naar de nieuwe Omgevingsdienst Utrecht
Oprichting van de nieuwe Omgevingsdienst Utrecht (ODU)
29/11/2024