15/10/2024

Masterplan Oost-Groningen

Samen maken we er werk van, naar een krachtige regio in 2055.  Zo luidt de titel van het Masterplan Oost-Groningen, dat deze maand door alle vijf gemeenteraden in de regio wordt besproken. Met het plan streven de gemeenten Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Westerwolde en Veendam samen naar een hogere brede welvaart voor de regio in de komende 30 jaar. Lysias begeleidde het proces, organiseerde bijeenkomsten en was penvoerder van het Masterplan Oost-Groningen.

Oost-Groningen: regio met meerdere gezichten
Oost-Groningen is prachtig, ruimtelijk en divers. De veenkoloniën in het westen, de bosrijke zandgronden in het zuidoosten en de weidsheid van de graanrepubliek in het noorden. Unieke en robuuste landschappen met een diversiteit aan dorpen en kleine steden, met kleinschaligheid en weidse vergezichten. Een regio met 140.000 inwoners die vaak al generaties lang in dit gebied wonen. Maar ook een regio met een stevige achterstand ten opzichte van de rest van Nederland. Een regio die te vaak rood scoort in vele statistieken, met multi-problematiek die zich al generaties voordoet. Met een score op het gebied van brede welvaart die ook dit jaar weer de urgentie laat zien om het anders te doen.

Masterplan Oost-Groningen
De regio, en vooral natuurlijk de inwoners, verdienen beter. En daarom hebben de vijf gemeenten in Oost-Groningen de handen ineengeslagen. De Toekomstagenda Groningen en Nij begun zijn ontwikkelingen die het momentum tonen voor dit Masterplan Oost-Groningen, voortbouwend op de Regionale Agenda Oost-Groningen. Samen maken ze er werk van, naar een krachtige regio in 2055!

Perspectief voor de regio
Als we dan kijken naar het jaar 2055, dan is Oost-Groningen een regio met historie én met toekomst. Een gebied met perspectief, met ruimte voor ontwikkeling, ondernemerschap, toenemend toerisme, steeds betere verbindingen, krachtige kernen en een gunstige ligging in Noordwest-Europa. Waar het goed wonen, opgroeien, werken, ondernemen en recreëren is. Met bereikbare maatschappelijke voorzieningen en brede onderwijsmogelijkheden in de nabijheid, verbonden aan de praktijk van het innovatieve bedrijfsleven in de regio. Met volop kansen om te groeien, in alle opzichten.

Naar brede welvaart in 2055
In 2055 heeft Oost-Groningen grote stappen gezet op het gebied van brede welvaart en bevindt het zich op het gemiddelde Nederlandse niveau. Hardnekkige vraagstukken op het gebied van generatiewerkloosheid, lagere inkomens en sociale problematiek heeft de regio achter zich gelaten en jeugd groeit gezond en gelukkig op met volop kansen in de eigen regio en daarbuiten.

Vijf ambities
Om dit te bereiken gaan de gemeenten in Oost-Groningen de komende 30 jaar werken aan vijf ambities:

  1. Kansen om te groeien. Meer mensen doen mee, en Oost-Groningen is voor mensen en bedrijven een aantrekkelijke regio om te komen wonen, werken en recreëren.
  2. Goed bereikbaar. Voorzieningen zijn voor de inwoners dichtbij en de regio is uitstekend bereikbaar. Daarom worden de verbindingen binnen de regio en met de omgeving versterkt, zowel fysiek als digitaal.
  3. Gezond en gelukkig. De gezondheidsverschillen ten opzichte van de rest van Nederland in Oost-Groningen worden verkleind. Verbeteren van de leefstijl en gezondheidsvaardigheden van inwoners en investeren in de jeugd en kansengelijkheid voor de jeugd door patronen van intergenerationele armoede te doorbreken en bestaanszekerheid te vergroten.
  4. Goed wonen. Oost-Groningen als aantrekkelijke en toekomstbestendige, duurzame woningmarkt en leefomgeving, voor mensen die daar (komen) wonen en ook blijven.
  5. Groen en duurzaam. De kwaliteit van het landschap wordt versterkt, de landbouwsector verduurzaamd met natuurinclusieve landbouw, het energielandschap krijgt vorm op een manier die bij de regio past en er wordt voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering met aandacht voor waterberging en het stimuleren van klimaat adaptief gedrag.

 

Governance: organiseren van samenwerking
Om deze grote ambities samen te kunnen realiseren is een robuuste en langjarige samenwerking nodig. Lysias heeft de gemeenten niet alleen geholpen om het plan inhoudelijk vorm te geven, maar daarbij ook een governance-structuur ontwikkeld waarbij wordt voortgebouwd op het goede dat er is, zoals het programmabureau in Oost-Groningen dat zich bezighoudt met de RegioDeal. Om alle ambities te realiseren zijn naast de gemeenten ook inwoners, partners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere overheden aan zet. Dit betekent samenwerken in een zogenaamde quadruppel-helix.

Samen werken de vijf Oost-Groningse gemeenten met dit Masterplan aan deze krachtige regio. Dit vraagt om het doorbreken van vicieuze cirkels, van een lange adem, van vernieuwende coalities in de regio, van stevig en langjarig investeren. Van écht samenwerken, slimme combinaties zoeken en samen de schouders eronder zetten. Met elkaar binnen de regio en met hulp van provincie, Rijk en Europa.

Adviesteam Lysias
Het adviesteam van Lysias bestond uit Frank Burkels en Suzanne Rijsman. Zij begeleidden het proces, organiseerden en begeleidden bijeenkomsten en zorgden voor de penvoering van het Masterplan Oost-Groningen. Ook aan de slag met toekomstbestendig organiseren en samenwerken? De adviseurs van Lysias gaan graag in gesprek.

 

 

Masterplan Oost-Groningen

Share:

Suzanne Rijsman

Adviseur

Frank Burkels

Partner

Meer inzichten

Lysias Advies en Cebeon versterken hun samenwerking
Samen de krachten bundelen
18/04/2025
Lysias Impactprijs: bouwen aan verbinding in het Soesterkwartier
Resultaten van de Lysias Impactprijs 2024
15/04/2025
Energieke blik op de toekomst!
De bestuurskracht in de gemeente Ermelo versterken
09/04/2025