Terug

20/03/2019

Topberaad Revolverend Financieren

Overheden zetten steeds vaker revolverende fondsen op om maatschappelijke opgaven te financieren. De praktijk toont aan dat een revolverend fonds opzetten uitdagend is. Eind januari organiseerde Lysias daarom een topberaad voor managers uit de markt en de overheid. Deelnemers discussieerden met elkaar over toezicht, het wegen van maatschappelijk rendement en over het ‘opschalen’ van revolverende fondsen.

Grote maatschappelijke opgaven vragen om grote investeringen. Denk aan energiebesparing in de gebouwde omgeving, modernisering van de landbouwsector, gebiedstransformaties en het aanleggen van windparken. De markt is wel in beweging, maar pakt nog niet door vanwege allerlei technische, fiscale en financiële onzekerheden. De omvang van de noodzakelijke investeringen is echter zo groot, dat alleen de inzet van regelgeving en subsidies ontoereikend is. Als antwoord daarop ontstaan in Nederland in rap tempo allerlei revolverende fondsen. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Deelnemers aan het topberaad gingen in gesprek over vragen als: Hoe weeg je maatschappelijke impact af tegen financieel rendement, hoe regel je het toezicht en hoe bereik je grotere impact? De deelnemers schroomden niet om vanuit hun eigen perspectief hun visie te geven. Dankzij een mooie mix van achtergronden en ervaringen en de besloten opzet van dit topberaad kwamen deelnemers tot waardevolle gesprekken en contacten.

Deelnemers toonden zich enthousiast over de door ons aangedragen thema’s, die aansloten bij hun dagelijkse praktijk. De geschetste uitdagingen blijken van toepassing voor veel organisaties. Duidelijk is dat momenteel veel kennis wordt ontwikkeld over het opzetten en beheren van revolverende fondsen, maar ook dat meer samenhang en samenwerking gewenst is. Lysias biedt hiervoor graag een platform, om relaties met elkaar te blijven verbinden en inspireren.

Meer weten over de impact van revolverend financieren? Je vindt het hier.

 

Share:

Roelof Balk

Associé Slim Financieren

Melvin Könings

Associé

Mark Pol

Adviseur

Catheel Pino

Adviseur

Meer inzichten

Versterken van de sociale basis in Fryslân
Op weg naar de meest gezonde regio van Europa
17/06/2024
Naar een toekomstbestendig Amaryllis
Ontwikkeling nieuw organisatiemodel
10/06/2024
Hoe houden gemeenten het sociaal domein betaalbaar?
Onderzoek naar kostenbeheersing in gemeente Oosterhout
30/05/2024