24/02/2025

Van beleid naar uitvoering: Stedelijke vernieuwing Almere Buiten Centrum

Lysias directeur Korien Jurgens werkte een jaar lang als programmamanager Stedelijke Vernieuwing voor de gemeente Almere. Daarin kwam haar expertise op het gebied van sociale en fysieke leefomgeving goed van pas. Haar opdracht was om de visie en het ontwikkelkader ‘Almere Buiten Centrum 2030’ verder te brengen richting concrete uitvoering.

Korien vertelt over haar ervaring:

Ontwikkeling van plannen

Bij de start van mijn opdracht waren er al plannen voor gebouwtransformaties naar woningen en liepen gesprekken met ondernemers en vastgoedeigenaren. Het afgelopen jaar hebben we de bestaande strategie verder uitgebreid. Samen met het gemeentelijke team hebben we de mogelijkheden voor woningbouw op gemeentelijke kavels verkend. Deze plannen worden in 2025 voorgelegd aan partners en bewoners.

Gezien het hoge percentage sociale huurwoningen in het gebied, adviseren we het gemeentebestuur in lijn met de visie en het ontwikkelkader voor dit stadsdeel te kiezen voor middenhuur en betaalbare koopwoningen. Een grotere differentie aan woningen zal de economische basis van het centrum versterken. In de nabije omgeving zijn nieuwe voorzieningen gepland, waaronder een cultuurhuis. Ook onderzoeken we de mogelijkheid om het zwembad te vernieuwen, mogelijk in combinatie met andere sportfaciliteiten. Momenteel voert de gemeente gesprekken met buurtbewoners over de herinrichting van de Evenaar, een dreef met een brede groene as ter hoogte van het centrum.

Uitdagingen voor stedelijke vernieuwing

In 2020 bleek een nieuwe visie op het stadsdeelcentrum noodzakelijk vanwege (dreigende) leegstand in het winkel en horeca-aanbod. Het voorzieningenniveau en winkelprogramma werden daarom herzien. Almere Buiten Centrum kent ook andere uitdagingen: een oververtegenwoordiging van sociale huurwoningen en beperkte sociale cohesie. Volgens Almere in Cijfers voelt 61,5% van de inwoners tussen 18 en 65 jaar zich eenzaam, waarvan 22% (zeer) ernstig en heeft 38% moeite met rondkomen (wijkmonitor). Voor de sociale ontwikkeling is het behouden van ‘sociale stijgers’ cruciaal – bewoners die economisch en sociaal vooruitgang boeken (zoals beschreven door Movisie in 2023).

Overdracht

Met vertrouwen heb ik het project overgedragen aan Paul Wilhelmus. Hij zal zich richten op het versterken van de verbinding tussen fysieke en sociale ontwikkelingen, met speciale aandacht voor samenwerking met sociale partners om de cohesie te versterken en kwetsbare bewoners te ondersteunen.

“Met gericht programmanagement hebben we de afgelopen jaren in dit gebied gezorgd voor betere samenwerking en extra investeringen. Samen met Korien is in Almere Buiten Centrum de afgelopen tijd vaart gemaakt met de realisatie van sleutelprojecten. De komende jaren zet ik dit voort met als doel een meer levendig en dé groene huiskamer van het stadsdeel. Dit zal leiden tot betere voorzieningen en een groeiend aantal inwoners en bezoekers,” aldus Paul.

Dit type opdrachten doe ik graag omdat mijn ervaring met het werken in een gemeentelijke organisatie en samenwerking met private partijen in kan zetten. Stedelijke Vernieuwing past als thema goed bij mijn expertise. Als sociaal geograaf hou ik me graag bezig met het effect van de leefomgeving bezig op het leven van mensen.

Bent u geïnteresseerd in de kansen die Stedelijke Vernieuwing biedt of wilt u meer weten over het verbinden van sociale en fysieke leefomgeving? Ik ga graag met u in gesprek over de mogelijkheden. U kunt contact met mij opnemen via korienjurgens@lysiasadvies.nl.

Share:

Korien Jurgens

Partner en directeur

Meer inzichten

Grip op grote ruimtelijke projecten: hoe houd je als gemeenteraad controle?
Gemeenteraad beter in positie bij ruimtelijke projecten
21/03/2025
Weerbaarheid van kinderen en jongeren versterken: een gedeelde verantwoordelijkheid
Rol van provincie bij weerbare samenleving
17/03/2025
De rol van Interim Bureau Almere in een belangrijke transitieperiode
In 2024 was Korien Jurgens interim manager bij IBA
11/03/2025