Kan een provinciaal revolverend fonds helpen om gebiedsplannen op het platteland tot leven te brengen? Kan het private financiers over de streep trekken? Hoe groot zou zo’n fonds moeten zijn, hoe richt je dat in? Lysias Advies zocht het uit voor de provincie Overijssel. Naar aanleiding van deze verkenning besloot provincie om verder te gaan met dit fondsidee.
Net als andere provincies werkt Overijssel aan de versterking van het landelijk gebied. In verschillende ‘Koploperprojecten’ werken boeren en andere initiatiefnemers aan gebiedsplannen om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen voor natuurinclusieve landbouw, het stikstofprobleem aan te pakken en de leefbaarheid op het platteland te vergroten. Maar het financieel perspectief ontbreekt vaak nog, vooral sinds de rijksoverheid eerder toegezegde financiering heeft teruggetrokken. De provincie zelf heeft goede ervaringen met revolverende fondsen en wilde weten of dat instrument ook toepasbaar is voor het Overijsselse platteland. Om de nodige investeringen los te kunnen trekken.
Voor deze Verkenning is een team van Lysias Advies de provincie ingetrokken en in gesprek gegaan met initiatiefnemers, boeren, financiers, gemeenten en experts. Dit om vast te stellen welke investeringen nodig zijn en waar de financiering vandaan kan komen. En hoe de provincie zelf met revolverende inzet van middelen een faciliterende rol kan spelen. Niet met weer een subsidieregeling, maar met ‘ronddraaiend geld’ dat meerdere keren kan worden ingezet voor investeringen met perspectief. Lysias is zeer ervaren in het landelijk gebied én in het onderzoeken, opzetten en evalueren van publieke revolverende fondsen. Deze kennis en ervaring komt in dit project prachtig samen.
De Verkenning geeft duidelijke en kwantitatieve antwoorden op de vragen van de provincie. De ronde langs projecten levert een indicatie op van de benodigde omvang van het fonds en hoe het er uit zou kunnen zien. Het rapport rondt af met concrete vervolgstappen voor de korte en middellange termijn.
Wil je meer weten over reële en haalbare financieringsopties voor het landelijk gebied? Neem contact op met projectleider Roelof Balk (Slim Financieren) of Sylvana Rikkert (Landelijk Gebied)
Share:
De overheid laat jaarlijks duizenden onderzoeken doen. Maar veel van deze onderzoeken leiden niet tot maatschappelijk resultaat en belanden ‘in de la’ of leiden juist tot meer controverse. Daar moet een eind aan komen, vinden onze adviseurs.
Soesterweg 310D
3812 BH Amersfoort