29/10/2024

Welke mogelijkheden biedt een omgevingsvisie voor sturing van het omgevingsbeleid?

Welke gemeente of provincie is er niet mee bezig? Het opstellen, bijstellen of uitwerken van de verplichte omgevingsvisie: een toekomstbeeld voor de leefomgeving, dat aan de basis ligt voor het omgevingsbeleid en het daarmee samenhangende ruimtelijk beleid voor de komende 20 tot 30 jaar. Lysias adviseerde de provincie Flevoland, door uitgangspunten op te stellen om met de nieuw te ontwikkelen omgevingsvisie de gewenste sturing te kunnen geven. Zo is het belangrijk dat de provincie bewust stilstaat bij de begrenzing en het karakter van de omgevingsvisie voordat met de feitelijke opstelling van de visie wordt begonnen.

Nog veel open vragen

Er lagen verschillende vragen op tafel: Wat wordt precies de scope van de nieuwe omgevingsvisie? Beperken we de scope tot de fysieke leefomgeving, of kijken we ook breder naar sociaal-maatschappelijke thema’s? Hoe gaan we opgaven en doelen afwegen en prioriteren? Hoe verhouden we ons, bijvoorbeeld in het kader van uitvoerbaarheid, tot andere overheden? En hoe houden we de visie adaptief en levend? De vragen kwamen voort uit de evaluatie van de huidige omgevingsvisie. Bovendien had de provincie recent de ambitie geformuleerd om tot een omgevingsvisie te komen die breed gedragen is en een samenhangend, integraal en verleidelijk vergezicht biedt voor het Flevoland van de toekomst. De nieuwe omgevingsvisie moet een duidelijke koers en zelfbewuste keuzes voor de lange termijn bevatten.

Van werksessies en gesprekken naar uitgangspunten, keuzes en adviezen.

Op basis van een analyse van gerelateerd beleid, omgevingsvisies van andere provincies en gesprekken met leden van Provinciale Staten kwamen we tot uitgangspunten die bepalend zijn voor invulling van de nieuwe omgevingsvisie. Bijvoorbeeld de begrenzing van de visie: welke beleidsthema’s moeten onderdeel uitmaken van deze visie? Andere uitgangspunten waarover we adviseerden betroffen de tijdshorizon en de mate van adaptiviteit, prioritering in beleidsopgaven en het invullen van de provinciale regierol.

We ontwikkelden de uitgangspunten op basis van onze kennis en ervaring, en door gesprekken met bestuurders, werksessies met beleidsmedewerkers van de provincie en het consulteren van Statenleden over hun verwachtingen. Na elk gesprek werkten we verder uit wat de uitgangspunten zijn om invulling te geven aan de nieuwe omgevingsvisie.

Provinciale staten unaniem over advies, de provincie kan aan de slag.

Het resultaat hebben we samengevat in een advies van Lysias. Dat advies omvat zes uitgangspunten en keuzemogelijkheden voor de provincie met bijbehorende voor- en nadelen, plus een aantal overkoepelende adviezen. Het eindresultaat presenteerden we aan Provinciale Staten. De betrokken Statencommissie stemde unaniem in met onze adviezen. Nu is het aan de provincie om met de keuzes aan de slag te gaan!

Opdrachtgever over het proces:

“Het inzicht van de adviseurs in politieke gevoeligheden waardeer ik sterk. De samenwerking was plezierig en bovendien is het resultaat van goede kwaliteit.”

Share:

Leonie Veerman

Adviseur

Carla de Rie

Partner

Jan Jaap de Graeff

Associé

Meer inzichten

Grip op grote ruimtelijke projecten: hoe houd je als gemeenteraad controle?
Gemeenteraad beter in positie bij ruimtelijke projecten
21/03/2025
Weerbaarheid van kinderen en jongeren versterken: een gedeelde verantwoordelijkheid
Rol van provincie bij weerbare samenleving
17/03/2025
De rol van Interim Bureau Almere in een belangrijke transitieperiode
In 2024 was Korien Jurgens interim manager bij IBA
11/03/2025