Terug naar overzicht

Lustrum-studiereis naar Napels

25-06-2015

Hoe kijken ze tegen overheid-adviesbureau's aan in Italië? Die zijn er niet!

Van 25 tot en met 28 juni verbleven de adviseurs van Lysias voor een lang weekend in Napels. Tijdens deze lustrum-studiereis maakten we onder meer kennis met het Italiaanse en Napolitaanse openbaar bestuur. We kregen een interessante inkijk in de wijze waarop het openbaar bestuur functioneert en hoe er tegen adviesbureaus wordt aangekeken.

p1020652

Op donderdagmiddag spraken we met een indrukwekkende delegatie van de Universiteit van Napels. In samenspraak met een aantal collega’s maakte Armando Vittoria, hoogleraar bestuurskunde, ons deelgenoot van de opzet en bestuurskracht van de recent opgerichte Metropolitan city of Naples, een structuur vergelijkbaar met de stadsregio’s in Nederland.

Een dag later voerden we een rondetafelgesprek met de wethouder sport en nutsvoorzieningen, Ciro Borriello. De gesprekken hebben de bestuurlijke drukte in een grootstedelijke regio als Napels inzichtelijk gemaakt. Daarnaast zijn we ons bewust geworden – door de afwezigheid van adviesbureaus voor de publieke sector in Italië – hoe bijzonder het is dat wij onze opdrachtgevers elke dag weer mogen ondersteunen en adviseren over de realisatie van maatschappelijk relevante opgaven in het publieke domein.

Anderen bekeken ook