Terug naar overzicht

Lysias bestaat 20 jaar

30-06-2020

Carla de Rie, partner en medeoprichter, blikt terug

Hé, ga je mee? stond er op een geeltje geschreven, dat Henk de Jong, een toenmalige Berenschot-collega van Carla, haar onder de neus schoof. Voor Carla markeerde dit geeltje het begin van Lysias.

“Ik wist dat Henk plannen had om voor zichzelf te beginnen”, zegt Carla. Zelf werkte zij al ruim 11 jaar bij Berenschot en had zij al besloten een nieuwe stap in haar carrière te willen zetten. Henk had samen met Ben Koopman besloten een nieuw bureau op te richten. Zij benaderden Carla en Serge van Dam met het voorstel deze stap met z’n vieren te zetten. “Op een zaterdag ergens in maart 2000 hadden we met zijn vieren voor het eerst een heidag samen.” Het klikte tussen deze vier ondernemers en ze stelden een concept-bedrijfsplan op. “Een tweede versie is er niet gekomen; we zijn het gewoon gaan uitvoeren.” De vrouw van Ben bedacht de naam: Lysias, naar de Griekse redenaar Lysias, die zo’n 400 jaar voor Christus het stadsbestuur van Athene adviseerde; de eerste adviseur van het openbaar bestuur.

In de top van de markt
Het viertal betrok in Utrecht een gemeubileerd kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw. “We kochten een plant; we hadden een map voor debiteuren, en een voor crediteuren. Tegenover onze werkplek was een winkelcentrum waar we boodschappen deden voor de lunch.”

Idealen en sterke ambities hadden de vier oprichters ook: “We wilden in de top van de markt actief zijn en bijdragen aan oplossingen van maatschappelijk relevante vraagstukken. Niet als een externe adviseur die vanachter het bureau op afstand advies geeft. Maar samen met de opdrachtgevers aan een opgave werken en tot oplossingen komen, op het snijvlak beleid en realisatie; van inhoud en proces.” Daarnaast hadden de oprichters duidelijk voor ogen dat ze wilden doorgroeien, een bureau opbouwen.

Bureaudagen voor professionalisering
“Al vrij snel zijn we met kwaliteitsafspraken en competentieprofielen gaan werken voor de professionele ontwikkeling van adviseurs. En – hoe klein we in het begin ook waren – we stelden een Raad van Advies in. Dat is later onze Raad van Commissarissen geworden.” Ook met de ‘Bureaudagen’, waarop de adviseurs van Lysias zichzelf een spiegel voorhouden en werken aan professionalisering, is snel na de oprichting van het bureau gestart.

Aansprekende opdrachten
Een van de eerste opdrachten was de commissieondersteuning voor de evaluatie van het Grote Stedenbeleid, onder leiding van Elco Brinkman. “Zaten we als klein bureau toch maar mooi met de ambtelijke top, en met bewindspersonen en gemeentebestuurders, op elf ministeries en bij de vier grote steden interviews af te nemen.” Het bleek een excellent begin van excellente commissieondersteuning.

Een andere opdracht kort na de start van Lysias was het projectmanagement van de gebiedsontwikkeling Stadshagen in Zwolle. Daarmee werd een mooie basis gelegd van wat is uitgegroeid tot een brede gebiedsontwikkelingspraktijk. Zo bouwde Lysias letterlijk mee aan de vormgeving van Nederland.

“Een andere eervolle opdracht deden we voor de ‘Commissie Voorlopige Lijst Werelderfgoed’. Eens in de zoveel tijd moet elke lidstaat de ‘voorlopige lijst’ met mogelijke kandidaten actualiseren, die kunnen worden voorgedragen als Unesco Werelderfgoed. Alle mooie plekken in het Koninkrijk der Nederlanden hebben we mogen bezoeken. En we brachten een rapport uit, in de vorm van een heel mooi boekwerk, over de nieuwe voorlopige lijst.” De eerste kandidaten van deze voorlopige lijst hebben inmiddels de status van Werelderfgoed gekregen. Ook de evaluatie van het bouwproces van Het Stedelijk Museum Amsterdam, onder leiding van Wim Deetman, was een van de hoogtepunten in deze 20 jaar Lysias. En heel recent de ondersteuning van het Adviescollege Stikstofproblematiek, onder leiding van Johan Remkes.

Gretig en nieuwsgierig
Carla is als enige van de oprichters uit 2000 nog werkzaam voor Lysias. “Nog altijd hebben we die enorme drive om goed werk te leveren en het verschil te maken. Ik zie diezelfde gedrevenheid, gretigheid en nieuwsgierigheid naar nieuwe onderwerpen bij mijn collega’s. Hard werken en het beste uit jezelf te halen, dat blijven we doen. We zijn een bureau van teamspelers. Ik ben supertrots op het bureau dat we hebben opgebouwd en op de meerwaarde die we leveren voor maatschappelijke vraagstukken. Al twintig jaar lang.”


Nieuwsgierig naar alle professionals van Lysias? Klik dan hier.

Anderen bekeken ook