Met ons voltallige bureau gingen we op 28 mei met het thema ‘de menselijke maat’ aan de slag. Waar gaat het goed of juist niet goed met de menselijk maat in Nederland? Wat kunnen anderen daarvan leren? En wat betekent dit concreet voor onze adviespraktijk? In de ochtend was Anne Mieke Zwaneveld, gemeentelijke ombudsman Rotterdam, onze spreker.
Dilemma’s
Anne Mieke ging met ons in op de dilemma’s die overheden tegenkomen bij de menselijke maat. Bijvoorbeeld bij participatie rond de energietransitie, toepassing van de Wmo en opvang van asielzoekers. Weten wat de juiste menselijke maat is en hoe je die hanteert, is nog niet zo makkelijk. Wiens menselijke maat hanteer je? In veel casussen speelt ook rechtvaardigheid een rol: schaadt rekening houden met individu bijvoorbeeld het collectieve belang, of omgekeerd? In de middag gingen we aan de slag met praktijktheorie: hoe kunnen we de menselijke maat handen en voeten geven in ons advieswerk. Deze opbrengst werken we uit voor onze inzet bij opdrachten.
Share:
De overheid laat jaarlijks duizenden onderzoeken doen. Maar veel van deze onderzoeken leiden niet tot maatschappelijk resultaat en belanden ‘in de la’ of leiden juist tot meer controverse. Daar moet een eind aan komen, vinden onze adviseurs.
Soesterweg 310D
3812 BH Amersfoort