Terug

27/09/2021

Diner Slim Financieren

Hoe kan een overheid maatschappelijke transities in het publiek domein met succes en slim financieren? Die vraag besprak Lysias Advies tijdens ons Slim Financieren Diner. Het diner was waardevol om met ervaren deskundigen en nieuwkomers in het vak in gesprek te gaan. Wat werkt er nou goed, hoe richt je organisaties in, waar zit het stimulerend effect, hoe organiseer je slim financieren in de praktijk? Wij kijken terug op een inspirerende, interessante en gezellige avond en wij danken alle deelnemers voor hun inbreng en openheid.

Grote maatschappelijke transities vergen buitenproportionele investeringen, bijvoorbeeld in energie­besparing, duurzame energieopwekking, de landbouwtransitie, schone mobiliteit en industriële innovatie. Financiële markten zijn echter terughoudend om deze transities te financieren. Voor financiering kijken partijen ook naar de overheid.

Uitkomst van de avond is dat veel transitie-investeringen zich op termijn kunnen en zullen terugverdienen. Het is dan wel nodig dat de overheid scherp kiest tussen subsidies of andere financieringsinstrumenten. Met leningen en participaties kunnen overheden vaak meer massa maken en effectiever cofinanciering organiseren. Dat gebeurt al volop en toch is dat nog vaak pionieren.

 

Share:

Roelof Balk

Associé Slim Financieren

Melvin Könings

Associé

Leonie van der Kruk

Adviseur

Korien Jurgens

Partner en directeur

Catheel Pino

Adviseur

meer recente nieuwsberichten

Leonie Veerman gestart bij Lysias
Adviesteam verder versterkt
15/04/2024
Mogelijke fusie en sluiting ziekenhuizen in Fryslân
Impactonderzoek vanuit brede welvaart
28/03/2024
Lysias op bezoek in Fryslân
Bosberaad: kwaliteit openbaar bestuur en samenwerking
26/03/2024
Casper Dam gestart bij Lysias
Uitbreiding adviesteam
25/03/2024