Terug

14/11/2023

Lotte Wolters begonnen als junior adviseur

Per 1 oktober ben ik officieel begonnen als junior adviseur maar inmiddels loop ik toch al negen maanden rond bij Lysias. Februari 2023 zocht ik een plek om een afstudeerstage te lopen en las ik de oproep van Lysias dat zij plek hadden voor stagiairs. Daar heb ik op gereageerd en het is zo goed bevallen dat ik er nog steeds ben. Tussen februari en oktober is er natuurlijk veel gebeurd. Om daarop terug te blikken en wat meer inzicht te geven in hoe een stage bij Lysias eruit kan zien  heb ik een kort gesprek gevoerd met Korien.

 

  1. Je hebt dus gereageerd op onze oproep waarna je werd uitgenodigd voor een gesprek. Wat waren je verwachtingen toen je voor dat eerste gesprek bij ons kwam?

 

Yoram Poot en Magdaleen Sturm hebben bijna precies een jaar geleden een gastcollege gegeven voor de master die ik heb gevolgd, Bestuur en Beleid. Daar heb ik mijn verwachting op gebaseerd toen ik op een eerste gesprek kwam. Dat gastcollege was heel inzichtelijk wat betreft het werk dat ze bij Lysias doen maar anderzijds ook heel erg gericht op de hulpvraag die er vanuit onze groep was over onze opdracht destijds. Ik heb een heel andere bachelor achtergrond, namelijk Europese Talen en Culturen dus ik had nog weinig ervaring met advieskunde op een vak in mijn éénjarige master na. Ik was daarom ook echt op zoek naar een plek waar dit niet erg zou zijn en ik meer zou leren over wat het werk als adviseur daadwerkelijk inhoudt. Lysias leek me een heel rechtdoorzee bedrijf waar ik meer kon leren over het adviesvak maar ook goede hulp zou krijgen bij mijn scriptieonderzoek.

 

  1. Kan je wat meer vertellen over hoe je stageperiode bij ons eruit zag? Wat heb je allemaal gedaan en wat was bijvoorbeeld de meerwaarde van een stage ten opzichte van afstuderen zonder stage te lopen?

 

Voordat ik begon met mijn stage was er veel ruimte om samen te kijken naar wat ik wilde en nodig had voor mijn scriptie maar ook om meer te leren over het werk. Uiteindelijk heb ik tijdens mijn stage echt alleen gewerkt aan mijn eigen scriptieonderzoek. Dat scriptieonderzoek hebben we gekoppeld aan één van de bredere thema’s waar Lysias zich mee bezig houdt: overheid van de toekomst. Lysias heeft mij geholpen aan goede contactpersonen voor mijn interviews. Ook was er regelmatig een terugkoppelmoment met mijn scriptiebegeleider. Daarnaast was er veel hulp vanuit alle collega’s gedurende het proces: tips over interviews houden, hoe formuleer je scherp je resultaten, hoe kan je zo’n scriptie er aantrekkelijk en professioneel uit laten zien? Binnen het bedrijf lopen er zoveel mensen rond met expertise wat betreft interviewen, het schrijven van stukken en ook mensen die zelf recentelijk hun scriptie hebben afgerond. Hierdoor heb je veel hulpbronnen waar je uit kan putten wat ontzettend helpt. Een scriptieproces kan toch best eenzaam zijn maar door deze stage heb ik dat niet zo ervaren.

 

  1. Je bent inmiddels junior adviseur bij ons, wat maakte dat je na je stage graag wilde blijven bij Lysias?

 

Ik voelde me vanaf mijn eerste stagedag al heel erg welkom bij Lysias. Je voelt je onderdeel van het team omdat je overal bij betrokken wordt, het bosberaad, de bureaudagen en het wekelijkse teamoverleg. Zo kreeg ik ook echt mee wat voor bedrijf Lysias is en wat het werken bij Lysias inhoudt. Er ging een wereld voor me open op een positieve manier. Ik zag veel onderwerpen terug uit mijn studie waar bij Lysias in de praktijk mee gewerkt wordt. Zoals de verschuiving van government naar governance. De aanpak van maatschappelijke vraagstukken met veel verschillende partners, hoe breng je die bij elkaar en hoe organiseer je dat? Daarnaast zag ik ook veel nieuwe onderdelen binnen het bedrijf waarvan ik niet had verwacht die ook te kunnen gaan doen bij een adviesbureau zoals de excellente commissieondersteuning.

Kortom, ik zag ontzettend veel interessante projecten voorbij komen waarvan ik steeds meer ging denken “daar zou ik me ook wel eens mee bezig willen houden!” Voor mij als student met een hele andere studieachtergrond heb ik best veel twijfels gehad of dit wel wat voor mij was en of ik wel genoeg voorkennis had om deze richting op te gaan. Mijn stageperiode bij Lysias heeft me de geruststelling gegeven waar ik naar op zoek was en ervoor gezorgd dat ik me heel graag wilde blijven doorontwikkelen in dit vak.

Share:

Lotte Wolters

Adviseur

meer recente nieuwsberichten

Amal Moaddine studeert af bij Lysias
Speelt leefomgeving een rol bij gezondheidsverschillen?
17/05/2024
Adviseur als drager van de democratische rechtsorde – really?!
Marcel Benard schreef dit artikel voor de OOA
15/05/2024
Leonie Veerman gestart bij Lysias
Adviesteam verder versterkt
15/04/2024
Mogelijke fusie en sluiting ziekenhuizen in Fryslân
Impactonderzoek vanuit brede welvaart
28/03/2024