Terug

27/02/2024

Collega Melvin Könings te gast in podcast Studio Energie

In gesprek over staatssteun en (gebrek aan) Nederlands industriepolitiek

Bedrijven luiden de noodklok: de industrie in Nederland staat onder grote druk. Fabrieken verdwijnen, leggen de productie stil of kunnen niet op eigen kracht hun uitstoot voldoende reduceren. Mag de Staat steun geven? En zo ja: hoe dan? Remco de Boer praat met Melvin Könings, die zes jaar bij het ministerie van Economische Zaken werkte, daarna vier jaar bij de Europese Commissie en inmiddels al weer twintig jaar als senior-adviseur staatssteun is verbonden aan Lysias Advies. Journalist en onderzoeker Remco de Boer gaat in zijn wekelijkse podcast in gesprek met hoofdrolspelers in het Nederlandse energie- en klimaatdebat.

Melvin is één van dé staatssteun-experts in Nederland en hij is ook nauw betrokken bij grote financieringsmaatregelen, zoals het Nationaal Groeifonds. In zijn gesprek met Remco de Boer gaat het met name over staatssteun en industriepolitiek. Het gaat over geopolitieke ontwikkelingen, trendverwachtingen, mondiale subsidieraces, concurrentie tussen lidstaten en het Nederlands verdienvermogen. Melvin constateert dat de Europese staatssteunregels steeds meer knellen, deze spelregels en procedures zorgen voor vertraging. Zijn stelling: dat moet anders, dat kan anders. In de podcast van ongeveer 1 uur gaat Melvin zelfs in op ingewikkelde oplossingen als blended finance.

Waarom is de focus op industriepolitiek belangrijk? Zeker in de laatste 2 jaar rent een aantal andere lidstaten Nederland hard voorbij. Industriepolitiek lijkt in de Haagse arena af en toe nog een verboden woord, er zijn in het verleden heel wat negatieve patronen opgebouwd. Dat kunnen we historisch allemaal keurig verklaren, maar we moeten niet doorgaan met die patronen, want dan gaan steeds meer belangrijke bedrijven uit Nederland elders investeren of zelfs vertrekken. De industrie is een kernonderdeel van onze economie, een hoofdonderdeel van ons verdienvermogen en daarmee cruciaal voor onze bestaanszekerheid.

Luister hier naar de podcast.

Share:

meer recente nieuwsberichten

Zeven inzichten uit het symposium gebiedsontwikkeling
16/07/2024
Luchtvaartmaatschappij Lufthansa onder vergrootglas van Brussel
Collega Melvin Könings bij BNR over staatssteun
08/07/2024
Een overheid die voor iedereen werkt
Derde Lysias Braderie
02/07/2024
Lysias international
Website in het Engels voor internationale relaties
25/06/2024