Terug naar overzicht

Intergemeentelijke samenwerking

04-02-2019

Zou u er privégeld in steken?

In deze whitepaper grijpen adviseurs George Postma en Piet Vriend van Lysias Advies terug op een klassieke samenwerkingsvorm. Een groep gelijkgestemden helpt elkaar bij elkaars bouwprojecten met als belangrijkste hulpmiddelen: een krat pils en een bak chinees. Deze samenwerking zonder ‘gedoe’ is het ultieme verhaal van arbeidsdeling en samenwerking: iedereen voegt iets toe en ieders bijdrage wordt op waarde geschat.

Hoewel de vergelijking met samenwerkende gemeenten natuurlijk snel spaak loopt, bevat dit model een aantal mooie leerpunten. Samenwerken voor gemeenten is goed en nodig, maar kan in de praktijk behoorlijk verzanden en exploderen, zeker als de partijen onduidelijk of verkeerd beginnen. Op basis van recente projecten en eerdere ervaringen geven we daarom zeven tips voor een succesvolle intergemeentelijke samenwerking. Zo luidt onze derde tip: “Heb je niets bij te dragen: ga dan niet samenwerken, maar koop bijvoorbeeld in…”

Benieuwd naar de andere tips? Download hier ons whitepaper over intergemeentelijke samenwerking:

Lysias Advies uit Amersfoort voerde de afgelopen jaren veel opdrachten uit op het snijvlak van organiseren en samenwerken. Zo waren de auteurs recent betrokken bij het bestuurlijk ontvlechtingstraject van de gezamenlijke bestuursdienst van Ommen en Hardenberg, deden ze onderzoek naar de samenwerkingspartners van West-Betuwe en begeleidden ze de transitie van de verplichte gemeenschappelijke regelingen voor de gemeente Vijfheerenlanden.

Anderen bekeken ook