Terug naar overzicht

Wat is de impact van het boek?

03-04-2019

Maatschappelijke impact van boekhandels door Lysias Advies aangetoond

Dat was de centrale vraag in het onderzoek van KVB Boekwerk. In de aanloop naar de Boekenweek schakelde deze drie bureaus in om onderzoek te doen naar de impact van het boek, de impact van de boekhandel en de economische impact van het boekenvak. Lysias Advies voerde kwalitatief onderzoek uit naar de maatschappelijke impact van boekhandels.

Het onderzoek is op 27 maart 2019, tijdens de Boekenweek, aangeboden aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, door Eelco Zuidervaart, boekverkoper en mede-directeur van Boekhandel Donner in Rotterdam.


We moeten Nederland aan het lezen brengen en houden. Daarbij is het belangrijk dat we in beeld hebben hoe het boekenvak ervoor staat. Daar helpen deze rapporten zeker bij. Dit onderzoek laat zien dat cultuur ertoe doet op alle fronten in de samenleving.
– Minister Ingrid van Engelshoven, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het onderzoek ‘De impact van het boek’ in het nieuws. De hoogtepunten:


De belangrijkste conclusies van het onderzoek ‘De impact van het boek’.
Nog niet eerder werd in Nederland een onderzoek van deze omvang uitgevoerd naar de waarde van het boek. In opdracht van KVB Boekwerk werkte Lysias Advies aan dit onderzoek samen met Blueyard en SEO Economisch Onderzoek. Lezers hebben een positiever zelfbeeld en zijn competentere werknemers. Lezen is goed voor de samenleving: lezers hebben minder vooroordelen en kijken meer om naar de ander. Boekhandels vergroten de leefbaarheid in hun buurt. Andere winkels profiteren van de iconische en culturele status van de boekhandel. De toegevoegde waarde van het boekenvak aan de Nederlandse economie is zo’n kwart miljard, met een omzet van een half miljard. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de unieke studie ‘De impact van het boek’.

De maatschappelijke impact van de boekhandel (Lysias Advies):

 • De boekhandel zorgt voor een positievere beleving van het boek.
 • De boekhandel heeft zich ontwikkeld tot een sociale ontmoetingsplaats met de allure van een culturele instelling.
 • De boekhandel heeft een positieve invloed op de leefbaarheid van de directe omgeving.
 • Omliggende winkels profiteren van een boekhandel in de buurt.

Dankzij dit onderzoek door Lysias Advies is de maatschappelijke impact van boekhandels en de bijdrage aan de verbetering van woon-, werk- en winkelklimaat in stad of dorp aangetoond. Daarmee vormt dit onderzoek een uitstekende en waardevolle aanvulling op bijvoorbeeld het pamflet ‘Het boek en het badwater’ over de toegevoegde waarde en onmisbaarheid van het papieren boek in onze omgeving en sluit het naadloos aan op diverse recente internationale onderzoeken die het belang en de toegevoegde waarde van boekhandels aantonen.
–  Fabian Paagman, algemeen directeur Paagman B.V.

Download rechts het volledige rapport naar de maatschappelijke impact van boekhandels, uitgevoerd door Lysias Advies.

De impact van het lezen van boeken op mens en maatschappij  (Blueyard):

 • Lezen zet aan tot nadenken, meer dan bijvoorbeeld het kijken naar een film of gamen.
 • Het voorstellingsvermogen van de lezer wordt vergoot. Het gevolg is dat mensen meer begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen.
 • Als mensen opgaan in een verhaal, ontwikkelen zij inlevingsvermogen. Zij leren zich beter te verplaatsen in de beleving van de ander. Inlevingsvermogen heeft een positief effect op het zelfbeeld.
 • Digitalisering en globalisering vragen om andere vaardigheden. Nieuwe banen vragen om: empathie, creativiteit, leiderschap, kritisch denken en het denken in scenario’s. Vaardigheden die je met lezen verwerft of versterkt.
 • Lezers hebben ruim 25 procent meer kans om gezond te zijn dan niet-lezers. Dat komt doordat lezen en informatie verwerken bijdraagt aan hoe iemand zich redt in de samenleving.
 • Lezen leidt tot geluk: het biedt positieve ervaringen. Ontspanning, goed omgaan met emoties, een hogere emotionele intelligentie en een positief zelfbeeld dragen bij aan het persoonlijk welzijn.

Download rechts het volledige rapport naar de impact van het boek, uitgevoerd door Blueyard.

De economische impact van het boekenvak (SEO Economisch Onderzoek):

 • De toegevoegde waarde van het boekenvak aan de Nederlandse economie is minstens € 218 miljoen.
 • De omzet van het boekenvak is € 498 miljoen, bijna het dubbele van de Nederlandse gamesoftware-sector en drie keer zoveel als de Nederlandse muziekindustrie.
 • Het boekenvak biedt werkgelegenheid aan 25 tot 26 duizend personen.

Download rechts het volledige rapport naar de economische impact van het boekenvak, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek.

Anderen bekeken ook